Gerecse Szatyor Közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
 2021.03.27

Március a kertben

Márciusban, ha a talaj már nem fagyott és nincs átázva elkezdhetjük a tavaszi vetést. . A veteményezés szempontjából elsősorban a talajhőmérséklet számít. Hiába van nap közben meleg, ha az éjszaka hideget hoz, a talaj is hideg marad. Ha túl hideg a talaj, a csírázás el sem indul, vagy lassabban halad, a növény fogékonnyá válik a betegségekkel szemben.

Hó elején, enyhe időben már vethetünk a szabadba retket, borsó, salátát, spenótot. Hideg időben akár zsázsát és rukkolát is ami a hideg talajban is gyorsan csírázik. Április közepéig érdemes ezeket szakaszosan vetni, a nagy melegben azonban gyorsan felmagzanak és csípősek lesznek. (Augusztus végétől érdemes ezekből újra vetni, ha elég nedves a talaj.) . A fejes saláta és a spenót meleg időben gyorsan magszárat hoz, ezért április végéig érdemes vetni, illetve augusztus végétől. A tépősaláták jobban viselik a meleget. A helybe vetett fejes saláta jobban hasznosítja a talaj nedvességet, mint a palántázott, mivel ép marad és mélyebbre hatol a főgyökere.

A téli tárolásra szánt sárgarépát, petrezselymet és vöröshagymát márciusban, esetleg áprilisban vethetjük. Apró magvaik lassan csíráznak, az öntözésre szükség lehet. A korai sárgarépa fajtákból vethetünk friss fogyasztásra júniusig. A fokhagymát valamint a dughagymát hó második felében ültethetjük (vagy októberben és novemberben). Az apró dughagyma jobb, mert a nagyobbak hajlamosak rövid időn belül magszárat hozni. A dughagymáról nevelt hagymát inkább frissen fogyasszuk , a magról vetett alkalmas csak a tavaszig tartó tárolásra.  Márciusban elkezdhetjük a paradicsom és a paprika magjának elvetését palántaneveléshez. A keléshez 18-20 o C-ra van szükség és elegendő fényre hogy kelés után a növényeink megfelelően növekedjenek. A sárgarépa sorok közé ültessünk hagymaféléket. A sárgarépa a hagymalegyet, a hagyma a sárgarépa legyet fogja távol tartani.  

A rózsák metszését megkezdhetjük márciusban a fagyok elmúltával. Ha ősszel nem tettük, a gyümölcsfákat, cserjéket, díszfákat is érdemes ekkor ültetni, amíg rügyeik nem indultak fejlődésnek. A sövénytelepítésnek is most van itt az ideje és a levendula bokrokat is érdemes ilyenkor visszavágni. 2/3 részt ajánlott levágni belőle, ügyelve arra hogy legyenek még zöld részek a bokron. A nagyon felfásodott, öreg bokrainkat is megfiatalíthatjuk erős visszametszéssel, ha vannak a tövénél zöldülő levelek, a bokor többnyire szépen kihajt újra. 

Ha enyhe a tél a kártevők (atkák, rovarok) és a kórokozók (gombák, baktériumok) is átteleltek, nem gyéríti őket a fagy. Ilyenkor nagyon fontos a gyümölcsfák metszés utáni, rügypattanás előtti lemosó permetezése, amely az idény első jelentős, a növényvédelmet szolgáló beavatkozása.