Gerecse Szatyor Közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
 2021.03.27

Április a kertben

Áprilisban még lehetnek hajnali fagyok, ezért várjunk a fagyérzékeny növények (paradicsom, paprika, kabakosok, padlizsán) kiültetésével. A burgonya gumókat készítsük elő ültetéshez, terítsük szét őket világos helyen, hogy zöld hajtásokatt hozzanak. A fagyok elmúltával, a hónap második felében ültethetjük ki őket. Április végén, ha melegre fordul az idő, vessük el a babot és a csemegekukoricát.

Ha a talaj kiszáradt a virágok és társnövények már ültethetőek. Érdemes felhős napokon ültetni és a növények gyökereit ültetés előtt jól beáztatni. Dézsás növényeinket is kitehetjük a szabadba. Arra azonban ügyeljünk hogy ne egyből a tűző napra kerüljenek. A dáliagumókat nagyobb távolságban tegyük a tápanyagban gazdag földbe. Ültethetjük a kardvirág gumóit is, amik csak fagyosszentek után fognak majd kihajtani. Elvethetjük a virágmagokat. Az őszirózsákat és a  kúszó növények (hajnalka, tűzbab, egynyári komló, sarkantyúka, szagosbükköny stb.) magjait. Ezek a kúszónövények 2-3 méter magasra is felfutnak, ezért kiválóan alkalmasak a terasz árnyékolására és a lugasok befuttatására. Gyors növekedésükhöz azonban bőséges víz- és tápanyag ellátásra van szükségük.

Tőosztással szaporíthatjuk a kakukkfüvet, citromfüvet,  mentát, oregánót,  borsikafüvet és a levendulát. Még virágzás előtt helyezzük ki a meggyre, cseresznyére, szilvára a rovarfogó sárga lapokat. Az első friss csalánból készíthetünk csalánlevet, amellyel majd növényeinket tápláljuk. Ha nedves a talaj, vessünk kaprot. Ha felmagzik ne szedjük ki hagyjuk meg a viráglátogató rovarok számára. A szedret permetezhetjük gilisztaűző varádics főzetével a szederatka ellen. Ültessünk sok virágot, vessünk egynyári magokat a magunk örömére és kertünk lakói számára. Igénytelen, hosszan virágzó növény a körömvirág, a büdöske, a porcsinrózsa (kukacvirág) és a pillangóvirág. A borágó vízigényes, ettől eltekintve könnyen termeszthető, nagyra növő virág. A mézontófű szakaszosan vethető, a méhek nagyon örülnek neki