Gerecse Szatyor Közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
 2021.02.13

Február a kertben

Februárban egyik évben téli hideg, másikban kora tavaszi idő van, ezért munkáinkat ne a naptárhoz, hanem az időjáráshoz igazítsuk.

Ha már elmúltak a fagyok és kicsit jobbra fordult az idő, kiültethetjük virágoskertünkbe a primulákat, árvácskákat, százszorszépeket. De ezt csak kb 10 fok feletti hőmérséklet mellett érdemes elkezdeni. 

Vegyük elő a tavaly fogott, vagy a tavalyról maradt vetőmagokat  és nézzük át őket. Tervezzük meg mit hova szeretnénk veteményezni és ehhez milyen magokra lehet még szükségünk. Néhány növénynél már megkezdhetjük a palántanevelést. Megfelelő feltételek mellett vethetünk már káposztaféléket és salátát. Érdemes palántázó tálcába, szemenként vetni a salátát, káposztát, kelt, karalábét, brokkolit, karfiolt. A zeller magja annyira apró, hogy ezt inkább nagyobb felületre vessük és a 2-3 cm-es méret elérésekor tűzdeljük. A chili paprikát is érdemes elvetni február végéig, mert hosszú tenyészidejűek, így augusztusra várható a termése.Az enyhe februári időjárás ideális a sárgarépának, hónapos reteknek, petrezselyemnek, hagymának, spenótnak. De a biztonság kedvéért érdemes letakarni őket fóliával, hogy ha hidegebbre fordul az idő, ne ártson nekik. 

A komposzt beforgatására is ideális a februári enyhe időjárás. Ássuk fel a talajt, és oszlassuk el benne a komposztot, majd forgassuk vissza.
Ideális, tápanyagban nagyon gazdag, laza talaj lesz a virágoknak és zöldségeknek egyaránt. 

Kezdhetjük a metszést., ha enyhe az idő,amikor munka közben nulla fok fölött van a hőmérséklet. A növények többségét rügyfakadás előtt metsszük. Azokkal a fákkal, bokrokkal célszerű kezdeni, amelyek korán „ébrednek”. A mogyorót akár novemberben is kiritkíthatjuk, de maradhat koratavaszra is. A ribiszke és a köszméte szintén hamar kihajt, enyhe februári napokon már metszhetők, ne várjuk meg a levélkék megjelenését. A szőlő metszésére február végén, március elején szokott sor kerülni. Az almatermésűek metszését is ebben az időszakban végezzük el. A szilvával, a meggyel és a cseresznyével várjuk ki a márciust, de ezekre is rügypattanás előtt kerítsünk sort.

A kajszi, a mandula és az őszibarack kivétel, őket piros bimbós állapotban metsszük, mivel ilyenkor ellenállóbbak a seben keresztül támadó kórokozókkal szemben. A nyári hónapokban szükség lehet az almafák friss hajtásainak ritkítására, valamint két-három alkalommal a szőlő zöldmunkáinak elvégzésére. A málna letermett vesszőit a termés betakarítása után tőből vágjuk ki. Sokan a diót is nyár végén metszik, mivel ilyenkor már lassul a nedvkeringés, kevesebb tápanyagot veszít a fa. Végezzünk lemosó permetezést! A gyümölcsösben a lemosó permetezés a betegségek megelőzésének eszköze. A kajszi, a mandula, az őszibarack és a meggy monília fertőzését egy biokertben csak megelőzni tudjuk, ezeknél a fajoknál semmiképpen ne maradjon el a rezes lemosás.

Kertünk lakóiról se feledkezzünk meg. Még nincs vége a télnek, ne tegyük el a madáretetőket! A madarak még nem találnak kellő eleséget a szabadban. A korán fészkelő madaraknak szükségük van táplálékforrásra, a kertben még nem találják meg. Érdemes továbbra is magokkal, almával feltölteni az etetőket április elejéig és folytatni az etetést.