Gerecse Szatyor Közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
 2021.01.19

Január a kertben


Kerti kalendáriumunkban hónapról hónapra összefoglaljuk azokat a munkákat amik épp aktuálisak a kiskertben. Reméljük segítséget tudunk nyújtani ezzel a kevésbé tapasztalt kertészeknek, vagy azoknak akik idén döntöttek úgy hogy nekiállnak a kertművelésnek.  Január általában a leghidegebb hónapunk, kerti munka kevés adódik,  de használjuk ki az időt és kezdjünk el tervezni. 

Tervezéskor gondoljuk át milyen növényfajokat szeretnénk ültetni a veteményesbe. Nézzünk utána azokat mikor kell vetni és szüretelni. Meglévő növényeink közül melyiket szeretnénk áttelepíteni, milyen növényeket kell pótolni vagy esetleg eltávolítani. 

Az időjárás nagyban meghatározza hogy mikor álljunk neki a kerti munkáknak. Amikor fagy- és csapadékmentes az idő hozzáláthatunk a növények ápolásához. 

Kertünk idősebb gyümölcsfáit nézzük át. Ha kell vágjuk le az egymást keresztező ágakat, elszáradt vagy beteg vesszőket. Ügyeljünk a beteg ágakra, ami lisztharmatos, tűzelhalálos vagy pajzstetves, azokat távolítsuk el. 

Cseresznye, meggy, barack, szilvafánál szedjük le a fáról és a fa alá hullott, moníliával fertőzött, összezsugorodott terméseket. 

Málna, szeder, egres és egyéb gyümölcstermő bokraink metszését is megkezdhetjük, ha kell ritkíthatjuk. A beteg részeket itt is szükséges eltávolítani. 

A bent teleltetett növényeinket ellenőrizzük. Nincsenek-e kórokozók , kártevők rajtuk.   

Szedjük rendbe a kerti szerszámokat! A kapákat, ásókat élezzük meg, a repedező nyeleket cseréljük ki. Leltározzuk vetőmagjainkat, szerszámainkat, szerezzük be amire még szükségünk lehet az idei kerti munkához. 

Tervezzük meg mit szeretnénk ültetni kertünkbe. Vegyük figyelembe a növénytársításokat, ami előre tervezve megkönnyítheti munkánkat és bőségesebb termést hozhat. Vetőmagvásárlás előtt nézzük át a tavalyról megmaradt készletet, milyen magokat használhatunk még? Próbavetést csinálhatunk kis edényben, megnézni hogy milyen a mag csíraképessége. De mindent nem érdemes elvetni és nevelgetni az ablakpárkányon, mert a megfelelő fény hiányában gyakran felnyugulnak, száruk nagyon vékony lesz. 

Amennyiben van komposztálónk, forgassuk meg és rostáljuk át, így a tavaszi tápanyag utánpótlást már egy tökéletes állapotú humusszal végezhetjük el. 

Kertünk madaraira fokozottan figyeljünk, ha egyszer elkezdtük etetésüket! Etetőjükbe továbbra is tegyünk olajos magvakat, almát, vagy cinkegolyót.  A madarak tavasztól őszig ritkítják a kártevő hernyókat és egyéb rovarokat, főként fiókáik etetésének időszakában.  Télen viszont rászorulnak a segítségünkre, miután az utolsó fellelhető bogyókat is lecsipegették a díszbokrokról.